Czy Polonia ma się czego obawiać?
Na ten moment Polonia i Polacy mogą spać spokojnie – nowe przepisy imigracyjne dotyczą głównie obywateli Indii podróżujących do Stanów Zjednoczonych na wizach turystycznych i pracowniczych.
Jednak warto śledzić zmiany w prawie, ponieważ amerykańska polityka imigracyjna może ewoluować.
Surowsze kontrole dla podróżnych z Indii
W 2025 roku administracja Donalda Trumpa wprowadziła zaostrzone przepisy imigracyjne, które szczególnie dotykają obywateli Indii podróżujących do USA. Nowe regulacje budzą obawy wśród turystów, studentów i pracowników, którzy muszą teraz spełnić dodatkowe wymagania, aby uniknąć deportacji lub odmowy wjazdu.
Co się zmieniło dla obywateli Indii?
Podróżni z Indii napotykają teraz na szereg dodatkowych wymagań przy wjeździe do USA. Oto najważniejsze zmiany:
Obowiązek posiadania biletu powrotnego
“Każdy podróżny na wizie B1/B2 musi mieć potwierdzony bilet powrotny, inaczej może zostać zawrócony na granicy.”
Wielu obywateli Indii nie było świadomych tej zmiany i dopiero na lotnisku dowiadywali się, że bez biletu powrotnego nie zostaną wpuszczeni do USA.
“Mój ojciec i matka mieli ważne wizy, ale kazano im natychmiast wracać do Indii, ponieważ nie mieli rezerwacji lotu powrotnego!” – mówi jedna z poszkodowanych osób.
Historia rodziców z Indii, którzy nie zostali wpuszczeni
Pani Gupta i jej mąż przylecieli do Nowego Jorku, aby odwiedzić swoją córkę po trzech latach rozłąki. Posiadali ważne wizy turystyczne i mieli zaplanowany pięciomiesięczny pobyt. Na lotnisku oficer imigracyjny zapytał ich o bilet powrotny. Wyjaśnili, że planują wrócić do Indii pod koniec lata, ale jeszcze nie kupili biletów.
„Kazano nam przejść na kontrolę drugiego poziomu, gdzie przez dwie godziny odpowiadaliśmy na pytania. W końcu powiedziano nam, że bez biletu powrotnego nie możemy wjechać do USA.” – relacjonuje pan Gupta.
Nie pomogły nawet błagania ich córki, która czekała na nich na lotnisku. W ciągu kilku godzin zostali odesłani najbliższym lotem do Indii, bez możliwości ponownego wjazdu.
Surowsze wymagania dla pracowników na wizie H1B
Osoby przyjeżdżające na wizach pracowniczych H1B muszą teraz przedstawić:
- Pełną dokumentację zatrudnienia,
- Potwierdzenie wynagrodzenia i źródeł dochodu,
- Plan na przyszłość po wygaśnięciu wizy.
“Mój pracodawca dostarczył wszystkie dokumenty, ale mimo to urzędnik imigracyjny przesłuchiwał mnie przez dwie godziny i sprawdzał szczegóły kontraktu.” – opowiada specjalista IT z Bengaluru.
Dodatkowe kontrole dla studentów
Studenci na wizach F1 muszą teraz udowodnić:
- Stabilność finansową (rachunki bankowe, stypendia),
- Szczegółowy plan studiów i kariery po ukończeniu uczelni,
- Potwierdzenie opłacenia czesnego.
“Nie wystarczyło samo zaproszenie z uczelni. Musiałem pokazać szczegółowy budżet i dowody na to, że mogę utrzymać się w USA.” – mówi student z Delhi.
Zaostrzone kontrole graniczne
Urzędnicy na lotniskach w Nowym Jorku i Los Angeles zaczęli stosować bardziej szczegółowe procedury przesłuchań:
- Sprawdzają historię podróży,
- Przeglądają treści w telefonach i mediach społecznościowych,
- Zadają pytania dotyczące powiązań rodzinnych w USA.
“Kazano mi odblokować telefon i przejrzano moje wiadomości na WhatsApp. To było upokarzające.” – relacjonuje turysta z Mumbaju.
Najczęściej zadawane pytania
Dlaczego Indie znalazły się na celowniku?
Administracja Trumpa argumentuje, że liczba nadużyć wizowych wśród obywateli Indii jest wysoka, co skłoniło władze do wprowadzenia surowszych kontroli.
Jakie są najczęstsze powody odmowy wjazdu?
Najczęstsze przyczyny to:
- Brak biletu powrotnego,
- Niekompletne dokumenty finansowe,
- Podejrzenie, że podróżny zamierza pozostać w USA dłużej niż deklaruje.
Co zrobić, jeśli ktoś z mojej rodziny został cofnięty z lotniska?
Warto skonsultować się z prawnikiem imigracyjnym, który może doradzić, jakie kroki podjąć, aby uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.
Czy Indie mogą negocjować zmianę tych przepisów?
Indyjskie władze już wyraziły zaniepokojenie i prowadzą rozmowy z USA w celu złagodzenia niektórych zasad, ale na razie nie ma oficjalnych zmian.
Czy podróżowanie do USA jest teraz niemożliwe dla obywateli Indii?
Nie, ale wymaga znacznie lepszego przygotowania i świadomości nowych przepisów. Każdy podróżny powinien dokładnie sprawdzić wymagania przed podróżą.
Jak uniknąć problemów przy wjeździe do USA?
Aby uniknąć kłopotów na granicy, podróżni z Indii powinni:
Zarezerwować bilet powrotny – najlepiej z opcją zwrotu
Mieć kompletną dokumentację finansową i zawodową
Unikać zmian planów podróży w ostatniej chwili
Sprawdzić najnowsze wymagania wizowe na stronie US Embassy.
Skutki nowych przepisów
Wzrost liczby deportacji – Obywatele Indii są częściej zawracani na granicy.
Zwiększona niepewność wśród pracowników i studentów – Wiele osób obawia się trudności z przedłużeniem wizy.
Nagłe zmiany bez zapowiedzi – Wiele regulacji zostało wprowadzonych bez oficjalnego ogłoszenia.
“Nie było żadnego ostrzeżenia. Po prostu zaczęli odmawiać wjazdu i deportować ludzi.” – mówi ekspert ds. imigracji.
Zobacz także! 

Podziel się swoją opinią!
Co o tytm myślisz? Czy Polska i Polonia ma się czego obawiać?
Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzach na pn.social i dołącz do dyskusji!
Nie zapomnij zapisać się do naszego portalu, aby otrzymywać najnowsze informacje o imigracji i podróżach!