Video News: Indie na celowniku! - Surowsze zasady imigracyjne w USA w 2025 roku

:white_check_mark: Czy Polonia ma się czego obawiać?

Na ten moment Polonia i Polacy mogą spać spokojnie – nowe przepisy imigracyjne dotyczą głównie obywateli Indii podróżujących do Stanów Zjednoczonych na wizach turystycznych i pracowniczych.

Jednak warto śledzić zmiany w prawie, ponieważ amerykańska polityka imigracyjna może ewoluować.

:india: Surowsze kontrole dla podróżnych z Indii

W 2025 roku administracja Donalda Trumpa wprowadziła zaostrzone przepisy imigracyjne, które szczególnie dotykają obywateli Indii podróżujących do USA. Nowe regulacje budzą obawy wśród turystów, studentów i pracowników, którzy muszą teraz spełnić dodatkowe wymagania, aby uniknąć deportacji lub odmowy wjazdu.

:bar_chart: Co się zmieniło dla obywateli Indii?

Podróżni z Indii napotykają teraz na szereg dodatkowych wymagań przy wjeździe do USA. Oto najważniejsze zmiany:

:airplane: Obowiązek posiadania biletu powrotnego

:small_blue_diamond: “Każdy podróżny na wizie B1/B2 musi mieć potwierdzony bilet powrotny, inaczej może zostać zawrócony na granicy.”

Wielu obywateli Indii nie było świadomych tej zmiany i dopiero na lotnisku dowiadywali się, że bez biletu powrotnego nie zostaną wpuszczeni do USA.

:loudspeaker: “Mój ojciec i matka mieli ważne wizy, ale kazano im natychmiast wracać do Indii, ponieważ nie mieli rezerwacji lotu powrotnego!” – mówi jedna z poszkodowanych osób.

:house: Historia rodziców z Indii, którzy nie zostali wpuszczeni

Pani Gupta i jej mąż przylecieli do Nowego Jorku, aby odwiedzić swoją córkę po trzech latach rozłąki. Posiadali ważne wizy turystyczne i mieli zaplanowany pięciomiesięczny pobyt. Na lotnisku oficer imigracyjny zapytał ich o bilet powrotny. Wyjaśnili, że planują wrócić do Indii pod koniec lata, ale jeszcze nie kupili biletów.

:loudspeaker: „Kazano nam przejść na kontrolę drugiego poziomu, gdzie przez dwie godziny odpowiadaliśmy na pytania. W końcu powiedziano nam, że bez biletu powrotnego nie możemy wjechać do USA.” – relacjonuje pan Gupta.

Nie pomogły nawet błagania ich córki, która czekała na nich na lotnisku. W ciągu kilku godzin zostali odesłani najbliższym lotem do Indii, bez możliwości ponownego wjazdu.

:office_building: Surowsze wymagania dla pracowników na wizie H1B

:small_blue_diamond: Osoby przyjeżdżające na wizach pracowniczych H1B muszą teraz przedstawić:

• Pełną dokumentację zatrudnienia,
  • Potwierdzenie wynagrodzenia i źródeł dochodu,
  • Plan na przyszłość po wygaśnięciu wizy.

:loudspeaker: “Mój pracodawca dostarczył wszystkie dokumenty, ale mimo to urzędnik imigracyjny przesłuchiwał mnie przez dwie godziny i sprawdzał szczegóły kontraktu.” – opowiada specjalista IT z Bengaluru.

:graduation_cap: Dodatkowe kontrole dla studentów

:small_blue_diamond: Studenci na wizach F1 muszą teraz udowodnić:

• Stabilność finansową (rachunki bankowe, stypendia),
  • Szczegółowy plan studiów i kariery po ukończeniu uczelni,
  • Potwierdzenie opłacenia czesnego.

:loudspeaker: “Nie wystarczyło samo zaproszenie z uczelni. Musiałem pokazać szczegółowy budżet i dowody na to, że mogę utrzymać się w USA.” – mówi student z Delhi.

:passport_control: Zaostrzone kontrole graniczne

:small_blue_diamond: Urzędnicy na lotniskach w Nowym Jorku i Los Angeles zaczęli stosować bardziej szczegółowe procedury przesłuchań:

• Sprawdzają historię podróży,
  • Przeglądają treści w telefonach i mediach społecznościowych,
  • Zadają pytania dotyczące powiązań rodzinnych w USA.

:loudspeaker: “Kazano mi odblokować telefon i przejrzano moje wiadomości na WhatsApp. To było upokarzające.” – relacjonuje turysta z Mumbaju.

:red_question_mark: Najczęściej zadawane pytania

:india: Dlaczego Indie znalazły się na celowniku?

:pushpin: Administracja Trumpa argumentuje, że liczba nadużyć wizowych wśród obywateli Indii jest wysoka, co skłoniło władze do wprowadzenia surowszych kontroli.

:admission_tickets: Jakie są najczęstsze powody odmowy wjazdu?

:prohibited: Najczęstsze przyczyny to:

• Brak biletu powrotnego,
  • Niekompletne dokumenty finansowe,
  • Podejrzenie, że podróżny zamierza pozostać w USA dłużej niż deklaruje.

:family_man_woman_girl_boy: Co zrobić, jeśli ktoś z mojej rodziny został cofnięty z lotniska?

:light_bulb: Warto skonsultować się z prawnikiem imigracyjnym, który może doradzić, jakie kroki podjąć, aby uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.

:handshake: Czy Indie mogą negocjować zmianę tych przepisów?

:small_blue_diamond: Indyjskie władze już wyraziły zaniepokojenie i prowadzą rozmowy z USA w celu złagodzenia niektórych zasad, ale na razie nie ma oficjalnych zmian.

:globe_showing_europe_africa: Czy podróżowanie do USA jest teraz niemożliwe dla obywateli Indii?

:airplane: Nie, ale wymaga znacznie lepszego przygotowania i świadomości nowych przepisów. Każdy podróżny powinien dokładnie sprawdzić wymagania przed podróżą.

:pushpin: Jak uniknąć problemów przy wjeździe do USA?

Aby uniknąć kłopotów na granicy, podróżni z Indii powinni:

:white_check_mark: Zarezerwować bilet powrotny – najlepiej z opcją zwrotu
:white_check_mark: Mieć kompletną dokumentację finansową i zawodową
:white_check_mark: Unikać zmian planów podróży w ostatniej chwili
:white_check_mark: Sprawdzić najnowsze wymagania wizowe na stronie US Embassy.

:chart_increasing: Skutki nowych przepisów

:red_triangle_pointed_down: Wzrost liczby deportacji – Obywatele Indii są częściej zawracani na granicy.

:red_triangle_pointed_down: Zwiększona niepewność wśród pracowników i studentów – Wiele osób obawia się trudności z przedłużeniem wizy.

:red_triangle_pointed_down: Nagłe zmiany bez zapowiedzi – Wiele regulacji zostało wprowadzonych bez oficjalnego ogłoszenia.

:loudspeaker: “Nie było żadnego ostrzeżenia. Po prostu zaczęli odmawiać wjazdu i deportować ludzi.” – mówi ekspert ds. imigracji.

:warning: Zobacz także! :down_arrow::down_arrow::down_arrow:

:speech_balloon: Podziel się swoją opinią!

Co o tytm myślisz? Czy Polska i Polonia ma się czego obawiać?

:backhand_index_pointing_right: Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzach na pn.social i dołącz do dyskusji!

Nie zapomnij zapisać się do naszego portalu, aby otrzymywać najnowsze informacje o imigracji i podróżach! :airplane: